RC Review: Železná zkouška

července 15, 2015

Název: Železná zkouška
Počet stran: 312 stran
Autor: Cassandra Clare & Holly Black
Vydavatel: YOLI
Série: Magisterium #1
Orig. název: The Iron Trial
Callum Hunt ví už odmalička, že pokud by se někdy zapletl s magií, znamenalo by to pro něj jediné – smrt. Jeho otec mu to ostatně nikdy nedovolí zapomenout. Když je Cal pozván k vstupním zkouškám do tajemné čarodějné školy jménem Magisterium, slíbí otci i sám sobě, že v testu dokonale propadne. Jenže Cal má naneštěstí magii v krvi, takže i přes veškerou snahu je spolu s dalšími dvěma žáky vybrán, aby studoval u největšího mága ze všech, mistra Rufuse. Cal zjišťuje, že magie je mnohem zábavnější, než si kdy uměl představit, a také skoro stejně tak nebezpečná. Ve škole si vedle nových přátel rychle udělá i nové nepřátele…
Knižní trailer: 


Voda, země, vzduch, oheň a chaos. Pět elementů, jenž se všemocní mágové Magisteria snaží ovládnout a tím tak čerpat magickou moc pro svá kouzla. Přesto si musí dávat pozor na pátý, nejnebezpečnější element chaosu. Mnozí se jeho podstaty bojí, ale jsou i takoví, kteří jsou jeho mocí fascinováni. Kdyby se jim podařilo tento element ovládnout, mohli by změnit svět. S takovouto sílou by mohli ovládat mysl ostatních a popírat zákony přírody – dokonce i oživit mrtvé. Porušit tato pravidla ale nesmí ani všemohoucí mágové. Nebo snad ano?  

Nepokoje v magickém světě se vyhrotily do několika válek, během kterých malé děti přišly jak o otce, kteří byli posláni do první linie, tak stejně i své matky. Polovičním příkladem je třeba i chlapec Callum Hunt, který v následku války s Nepřítelem smrti, obávaným čarodějem ovládající element chaosu, ztratil svou matku. Vychovává ho jeho otec, který mu po celé dětství vtlouká do hlavy, jak nebezpečná je magie a ti, kteří jí provozují. Ze všeho nejhorší je ale Magisterium, magická škola, ve které se děti vzdělávají a stávají se z nich plnohodnotní mágové. Není tedy ani divu, že i ve chvíli, kdy je Callum předvolán ke zkouškám na tuto magickou školu, se v důsledku rad vštěpovaných jeho otcem snaží všechny testy pokazit. Výsledek je tedy takový, že Call nemusí vyvinout ani trochu úsilí, aby jako první v historii získal záporný počet bodů. Chlapec je už spokojen se svým výsledkem, když přijde velký zvrat – mistr Rufus si jej i přes jeho neschopnost vybírá jako svého žáka. Callumovi nezbývá nic jiného, než se vydat do záhadné školy Magisterium, kde se setkává s dalšími chlapci a dívkami. Během krátké chvíle je zařazen do skupiny, ve které se vzdělává v umění magie s Tamarou a Aaronem. Call je se studiem zpočátku nespokojený, ale postupně si začíná uvědomovat, že studium je něco, co ho baví a naplňuje. Svým vlastním přičiněním ovšem pomalu odhaluje závoj, který by měl raději zůstat skrytý. Zjišťuje nové informace o Nepříteli smrti; válce, kterou zapříčinil; o své vlastní rodině a sám sobě. Jeho otec měl přeci jen pravdu. Mágům se nikdy nedá věřit, protože rádi pohřbívají svá tajemství – a to platí i v případě vlastního otce.      

Oheň chce hořet,
Voda chce téci,
Vzduch chce vát,
Země chce spoutat,
Chaos chce pohltit.

Když se řekne magická škola, mnohým se při tomto slovním spojení vybaví Bradavice. Dnes je poměrně nebezpečné knižní hrdiny zasadit do školského prostředí, neboť díky Harrymu Potterovi se tímto autoři vypravují na velice nestabilní půdu, která jim může kdykoli přinést neúspěch. Najdou se ale i takoví, kteří své nápady umí podat tak, aby vás žádná podobnost nenapadla. Vezměte si třeba Magisterium. Na nápadu této magické školy si Cassandra Clare a Holly Black dávají záležet, pečují o něj a jen tak si ho nenechají pošlapat jakýmikoli předsudky. Společně vytvořily neobvyklou školu, ve které promítly své nápady, což se ukázalo jako dobrý tah. Podzemní komplex institutu byl neobvyklý a neustále dokázal překvapovat svými tajemnými zákoutími. Přesto je potřeba mít pořád oči otevřené. Je docela možné, že by se celá atmosféra magického světa sužovaného Nepřítelem smrti a nesváry mezi mágy posilnila, kdyby autorky hned v prvním okamžiku neklamaly slovy. Po přečtení prologu Železná zkouška slibuje temnější prostředí plné nebezpečné a krvavé magie. Jenže čím dále se příběh odvíjí, tím vychází najevo, že kombinace dvou autorek nám podává něco, co rozhodně není drsné a nebezpečné.

Výsledek spolupráce Cassandry Clare a Holly Black je spíše pohádka, což po slibném prologu tříští výstavbu, kterou během pár stránek vytvořily. Postupně taky každému bystrému čtenáři neunikne, že samotná zápletka děje trochu pokulhává a jde ruku v ruce s mírnou příměsí klišé v podobě tajemného osudu hrdiny, záchranných akcí a chlapce, který mezi ostatními není na počátku oblíbený – je to snad způsobeno snahou autorek o přehnanou péči o svůj svět? V drtivé většině se zabývají výstavbou světa ve snaze nechat čtenáře nasát co nejvíce z historie, osudů a základů magie a jejich uživatelů. Nemůžeme jim to ale vyčítat za zlé – obě mají nevyčerpatelnou dávku fantazie a nápadů, jak oživit svůj příběh. Tohle jenom dokazuje jejich snahu sdělit co nejvíce během co nejkratší chvíle.

S kvalitní výstavbou světa se pojí i postavy, které figurují jako další věc, na které si autorky daly během své tvorby Železné zkoušky záležet. Jejich snaha je viditelná už od samotného počátku. Callum Hunt, jeho noví přátelé, otec a dokonce i samotní mágové jsou zcela odlišní, mají své problémy a každý z nich je řeší po svém. Většina z nich má svá tajemství a zcela odlišné charaktery, díky kterým se některé z postav aspoň částečně uvíznou ve čtenářově paměti. Jako důkaz lze uvést i samotného Calla – leckdo by očekával kluka, kterému všechno vychází a je krásný, nebo chlapce, který to má se životem velmi těžké. Jenže náš hlavní hrdina je tak někde mezi. Je sice sympatický a zavřít mu pusu je někdy problém, ale taky má temná tajemství, která si s sebou nese jako kříž už od narození. Jedním z nich je i jeho vada, zraněná noha. Málokdy nastává situace, kdy se objeví nějaká postava s handicapem, který by jim ztěžoval dobrodružství ve svých příbězích. A najednou je tady Železná zkouška zákládající si na porušování těchto pravidel, která se pro nás stala tak obvyklá, že si už bez nich knihy nedokážeme představit. Po celou dobu Cassandra Clare a Holly Black ukazují, že i dnes se dá vytvořit solidní příběh překvapující malými detaily, které ve výsledku hrají důležitou roli.

Každý, kdo četl Nástroje smrti, sérii o stínolovcích od Cassandry Clare, je už obeznáme nejen s jejím stylem, ale i schopností vytvářet neočekávané zvraty a odhalení. Tuto schopnost převedla i do Železné zkoušky, která v kombinaci s „pohádkovým“ stylem Holly Black překvapuje po dějové stránce po dlouhou dobu čtení – největší odhalení přinese až konec, který přiměje mnohé si na druhý díl počkat. Železná zkouška je díky čtivému stylu obou autorek spíše pohádkovou verzí něčeho, co by mohlo být extra temné, vybočující z klasických a protřelých příběhů. Přesto by si měl ale čtenář při prvním ohlédnutí po této knize dávat pozor. Spolupráce autorek sice vytvořila velice zajímavý počin, který se s velkou dávkou štěstí neztratí, ale rozhodně to není to nejlepší, co můžete ve fantasy žánru najít. Kniha se může zdát jako něco úžasného, co dokáže během krátkého okamžiku oklamat veřejnost svým vzhledem a tím pádem slibovat něco, čeho se vám nedostane. Skončíte potom tedy stejně jako já. Zčásti zklamáni, ovšem přesto mile překvapeni. Je totiž potřeba si hned na začátku uvědomit, že i když má první díl série dobře našlápnuto díky své originalitě, svou předvídatelností se Železná zkouška řadí spíše mezi klasické YA knihy, které svou atmosférou osloví především mladší skupinu, než náročnější čtenáře. Možná ale autorky opět jenom klamou. Klam uvnitř klamu? Je tady i možnost, že se bude příběh akorát stupňovat do temnějších sfér. Je pravda, že po ukončení první knihy bychom se ani ničemu divit nemohli…

ZABIJ TO DÍTĚ.


Železná zkouška je produktem spolupráce dvou autorek známých v literárních kruzích, Cassnadry Clare a Holly Black. Od první pohledu kniha klame svým vzhledem, protože i když na začátku čtenáři nabízí nebezpečný příběh protkaný temnotou, ve výsledku se mu dostane spíše pohádkové knihy plné vtipných hlášek, zajímavého hrdiny a neočekávaných zvratů, které oživí průměrnou dějovou linku klasických a klišovitých YA knih. Samotné jádro knihy je dobré, ale všemu chyběla v jisté míře dávka elánu a akce, která se projevila až na samotném konci knihy. Železná zkouška má onu neoblíbenou vlastnost: Pokud budete očekávat mnoho, jistým dílem vás zklame. V případě, že knihu podceňujete, vás překvapí. Teď už si jenom ověřit, zda to nebyl jenom cílený tah autorek. Postupně s každým dílem zvyšovat kvalitu díla, nebo vše nechat v rovině, kterou nastolil první díl. Ať už tak, či ona, jisté je, že tato série má co nabídnout. Pravděpodobně z ní nejvíce budou čerpat mladší skupiny, ale i dospělí, kteří se chtějí jenom odreagovat u kouzelného a neobvyklého příběhu. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství YOLI
Knihu si můžete taktéž objednat na stránkách nakladatelství

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Hmm...som taká rozpoltená trošku. Akurát som dočítala niečo podobné, teda je to fantasy kniha, ktorú mnohí prirovnávajú k Harrymu a prvý diel ma skôr sklamal ako príjemne prekvapil. (Akadémia pre mladé dámy- Etiketa & špionáž) A to naozaj nepatrím k ľuďom, ktorí by od kníh očakávali veľa. Druhá časť je však o poznanie lepšia ;)
    Momentálne nemám chuť zase experimentovať, ale neskôr by som sa na prečítanie tohto diela dala zlákať. :) Už len kvôli Cassandre :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O té sérii jsem už něco slyšel, ale zase si myslím, že mě některé YA knihy neosloví tak, jak ještě před rokem, tudíž tomu nechávám volný průběh... a když se naskytne příležitost, tak prostě nebudu váhat. Zatím si tu sérii ale nechám ležet někde v knihovně. :)
      Jak jsem říkal, ta série není špatná, je to spíše taková milá odreagovačka. Asi něco jako ta Etiketa. Pravděpodobně to bude fungovat na stejném principu. :) A jde poznat, že na knize pracovala Cassandra. Její styl se prostě nezapře. :) :3

      Vymazat
    2. Úplne súhlasím :) Teraz sa chcem vrhnúť na naozaj kvalitné diela, poväčšine nejaké klasické, aby som mohla zažiť nejaký ten čitateľský zážitok a keď narazím na nejakú odreagovačku, nebudem sa brániť ;)
      Ánooo, Cassandra je super. Momentálne som na 4. časti ( ešte stále :D) Mortal Instruments a už som sa do toho konečne začítala! :)))

      Vymazat
    3. Taky mám něco podobného v plánu! :) Po dlouhé době se chystám sednout k opravdu epic fantasy, na které jsem si vyčleňoval čas během celého šk. roku, tak Ti budu držet palce, ať si ty opravdové čtenářské zážitky náležitě užiješ! :)
      Uf, čtvrtý díl... No, u mě tedy s dobrým hodnocením nepochodil, ale jsem rád, že se aspoň líbí Tobě! :3 :)

      Vymazat
    4. Ďakujem , to isté prajem aj tebe :))) :3 Dnes som bola v knižnici a odniesla som si zaujímavú kôpku, teda aspoň myslím, že Jane Austen a Dracula tvoria zaujímavý pár :D :D Uvidíme ako mi sadnú :)
      Tak mne sa tiež čítal o dosť horšie ako prvé tri. Neviem sa doňho začítať ale tak už som za polovicou a je to lepšie ako začiatok. :) Som zvedavá ako sa to bude vyvíjať :)

      Vymazat
    5. Děkuji! :))
      Wow! Takový pár se jen tak nikde nevidí. Ale kdo ví. Třeba by jim to spolu klapalo. :3
      Konec tě překvapí, uvidíš! Já si stejně budu pořád stát za svým a prohlašovat, že původní trilogie byla nejlepší. A to mi nikdo nevymluví. :D Stejně si už kvůli těm obálkám další díly přečtu, respektive se potom podívám i po Mechanickém andělovi. :)

      Vymazat
  2. O téhle sérii už jsem slyšela, ale bohužel jen ne příliš radostné a pozitivní recenze, proto si nejspíše knihu jen tak hned na svůj whishlist nezařadím..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkám, že bys musela knížku číst hned. Já osobně bych si třeba tuhle sérii zařadil do kolonky: Když budu mít chuť na malé odreagování, sáhnu po tomhle. :)

      Vymazat

Statistika

TOPlist