RC Review: PoloSvět: Zima

března 28, 2013


Název: PoloSvět: Zima
Počet stran: 532
Autor: Rod Rees
Vydavatel: Jota
Série: PoloSvět #1
Orig. název: The Demi-Monde: Winter 

Kolik zlosynů se může sejít na jednom místě? Ve virtuální simulaci PoloSvět nechybí nikdo: inkvizitor Torquemada, revolucionář Robespierre, nacista Heydrich, divous Rasputin, ani velký mystifikátor Aleister Crowley. První díl světově úspěšné tetralogie PoloSvět začíná Zimou... PoloSvět je nejpokročilejší počítačová simulace, která kdy byla americkou vládou vyvinuta. Jejím cílem bylo připravit vojáky na strašlivé podmínky při vedení současných válek. Virtuální PoloSvět je tak odsouzený k nekončící občanské válce. Třicet milionů jeho digitálních obyvatel ovládají vybraní duplikovaní nejkrutější tyrani. Nějakou dobu to vypadá, že se nemůže nic stát. Avšak něco se v PoloSvětě zvrtne a Norma, dcera prezidenta Spojených států amerických, v něm uvízne. Unese ji jeden z nejproslulejších tyranů všech dob: duplikát Reinharda Heydricha. Podaří se Normu zachránit? Na pomoc je jí vyslána osmnáctiletá jazzová zpěvačka Ella Thomasová. Když Ella vstoupí do PoloSvěta, postupně zjišťuje, že není všechno takové, jak se na první pohled zdá. Virtuální zdi totiž jen s námahou zadržují zlo uvnitř PoloSvěta a ten skutečný svět, v němž lidé žijí, je v mnohem větším nebezpečí, než si kdo uvědomuje...


PoloSvět je místo, které by neměl spatřit žádný žijící člověk, ani voják, který by se měl v této simulaci cvičit. Dokáže si představit svět, ve kterém by Reinhard Heydrich žil a byl na vrcholu moci místo Hitlera? Už jenom to jméno vyvolává husí kůži. To zarážející je ale to, že Hitler byl pouze slabým odvarem toho, co chystá Heydrich. Takovýto svět by neměl existovat. Jenže nám lidem nehrozí žádné nebezpečí. PoloSvět® je naprosto bezpečný a simulové o své osobě v naší historii neví nic. Co by se ale stalo, kdyby si někdo uvědomil, že existuje náš svět? Snažil by se ho potom ovládnout?

Ella Thomasová je pověřená jistým úkolem. Musí zachránit prezidentovu dceru, které se podařilo dostat se do PoloSvěta. I když se Ella zdráhá tohoto úkolu, pět miliónu dolarů přesvědčí přeci každého, že? A tak se vydává do PoloSvěta, kde je svět roztržen do pěti sektorů a každý sektor má jiné podmínky přežití. Panuje mezi nimi velice pestrá nálada a schyluje se k válce. V té době ale Heydrich obsazuje Hnízdiště a Otčinu a vytváří si svou oblast: FortRight v čele s Crowleym a jednotkami SS. Lidé jsou manipulování a nuceni žít poklidný život. Ella ale naruší svým příchodem celou situaci a nepřátele jsou nuceni jednat. Norma, dcera prezidenta USA, je držena Crowleym a označena za daemona, neboli ducha, který přišel z našeho světa. Naše mladá hrdinka Ella je nucena ji zachránit a dostat se z PoloSvěta rychleji, než Heydrich a Crowley započnou své plány a ovládnutí nejen PoloSvěta, ale taky Země…  

„Když vidí dívku, civilistku, jak bojuje a poráží to nejlepší, co FortRight má, začínají věřit.“
„Věřit čemu, seržante?“
„Že to všechno možná není tak zoufalé a proklatě beznadějné, jak si já myslím.“

Myšlenka, že vědci USA vynalezli simulátor PoloSvět® jako řešení kvůli neschopnosti velitelů vést správnou válku, je podle mě opravdu zajímavá myšlenka. Celý příběh se totiž v téhle „simulaci“ odehrává. I když se jedná pouze o program tvořený jedničkami a nulami, působí jako náš svět a tamější lidé si ani neuvědomují, že náš svět existuje. Začátek se jeví tak trochu podivně. Jste vrhnuti do nového světa plného podivných názvů, sektorů, nevíte, kdo je kdo. Časem, až se začtete, se se jmény sžijete a dobrodružství Elly si vychutnáte do poslední stránky.

Když si přečtete anotaci, prakticky nic vám o knize neřekne, a tak nějak trochu naladí na jinou vlnu, než ve které je příběh napsán. Chvíli jsem se nad výběrem knihy zdráhal, protože jsem se bál, že by se mi kniha nemusela líbit. První stránky byly zmatené a já se doslova topil v těch informacích, které na nás autor vychrlil. Ale jakmile jsem se začetl… Začala opravdová jízda! Akci střídaly intriky, které zase pro změnu vystřídalo napětí. Autor tento PoloSvět opravdu promyslel dopodrobna. Pomalu odhaloval pravé záměry úhlavních nepřátel, aby mohl konec nechat otevřený a čtenáře si opakovat miliony otázek, na které se (snad) dozvíme odpovědi v dalších dílech. 

Rod Rees převedl do knihy ty nejstrašnější myšlenky, které se mohou naskytnout. Reinhard Heydrich jako Vůdce, ze kterého už jenom při pohledu na něj srší rasismus? Aleister Crowley, který se pokouší pomocí svého UnFunDaMentalismu prorazit hranice mezi PoloSvětem a naším světem. SS jakožto hlavní udržovatelé pořádku. Rasismus vůči černým ženám a ženám obecně. PoloSvět je navržen přesně tak, aby naučil velitele řídit válku, ale tato simulace si žije svým vlastním životem. Někdo takový, jako je Heydrich, by se neměl nikdy chopit vlády. Nemluvě o tom, že jeho vyvražďování Poláků, NuJu a ostatních dospívá k vyřešení „věčné otázky“. Nepřipomíná vám to něco? Při čtení si často budete říkat, že se naše historie promítá do tohoto příběhu. Ale nezaobírejme se pořád jenom tím špatným. Autor taky poskytne náhled do života tehdejšího lidu ve FortRightu.

Musela se zase postavit a vyzvracet se přes okraj balónu.
„Přesná trefa,“ poznamenal Sokolík. „Tam pod námi je pár tisícovek vojáků FortRightu a někomu z nich to rovnou plesklo do ksichtu“

Samotné postavy jsou důležitým prvkem v každé knize. Bez nich by příběh neměl smysl. Jenže tady, v PoloSvětě, zažijete změnu mnohých postav. Na začátku se jeví jako neškodné malé, šedé myšky, které stojí v koutě a bojí se vyřknout pravdu, kterou v sobě cítí. Na konci knihy se z těchto postav vyklube úplně někdo jiný. A mohu s radostí říci, že ne všechny postavy se změní k lepšímu. Autor se snaží vykreslit realistické postavy v simulovaném světě, jako kdyby žili v tom našem. Daří se mu to a já smekám…

Kniha je i přes svou obsáhlost strašně čtivá a nemusíte se bát, že se budete v těch slovíčkách ztrácet věčně. Nejen, že je před každou kapitolou krátký článek o jednotlivých informacích, operacích a náboženství, ale když nechytíte niť ani v polovině, autor vám úplně vzadu připojil slovníček všech pojmů (na který jsem já přišel až v ¾ knihy). Kniha se na první pohled jeví jako nějaká patlanina všeho, co máte po ruce. Jenže poté vás opravdu překvapí. V PoloSvětě si nikdo není jistý zítřkem. Všichni žijí dneškem, protože nikdy neví, kdy je Heydrich a spol. zabijí. Intriky a lži jsou na denním pořádku. Jste připraveni tohle všechno podstoupit? Jestli ano, tak vítejte v něčem opravdu šíleném. Vítejte v programu PoloSvět®.

Za poskytnutí recenzního výtisku chci poděkovat Knihcentru.cz!
Knihu si můžete objednat na stránkách: Knihcentrum | Jota


You Might Also Like

8 komentářů

  1. Skvělá recenze :)) Knihu si asi přečtu, protože tvá recenze mě na knihu docela navnadila :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a jsem rád, že moje recenze mají až takový vliv! :))

      Vymazat
  2. Veru, veru, nebudem sa knihe brániť, keď mi dôjde pod ruku. Všetky príšernosti na jednom mieste, už len to vzbudzuje moju zvedavosť. Pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ne, ne, ne! Proč já ty tvoje recenze čtu? O.o Zatím jich bylo jen pár, které by mi neposkytly položku na seznam to-read. Snad i proto, že je píšeš čtivě, ale spíš z důvodu, že máme podobný styl na knihy. Takže vždycky jenom otevřu stránku a hle, další knížka, která by stála za přečtení na mne vyskočí. :) A tak je tomu i teď. Heydrich byl jistojistě zajímavá historická postava a zasadit jí do počítačové stimulace spolu s dalšími lotry se mi zdá jako báječná myšlenka. Nejedná se o klasické fantasy, které obvykle čtu, ale vždy je čas na změnu. :)
    Takže myslím, že až dneska půjdu do knihovny, rozhodně se optám, zdali jí tam nemají. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já ti ani nevím, proč je čteš :D Většinu odradí už ta délka samotných recenzní... Někteří už ani raději nekoukají na počet stran samotné knížky :D Ale jsem rád, že máme stejný styl, takže máš u mě aspoň jistotu, že ti vždy doplním seznam "to-read" :) :D
      Jasně! Jakmile tam půjdeš, vzpomeň si na tuhle knihu a když ji tam budou mít, tak si ji musíš přečíst! ;)

      Vymazat
    2. Docela mě zklamali, že se v knihovně nenacházela. :) Ale což, ještě to můžu zkusit v pražské, tam mají skoro všechno. Mimochodem, mě právě ta délka recenzí přitahuje, krátké články nejsou nic pro mne, čím delší, tím lepší. :)

      Vymazat
    3. Škoda... Snad ano! :)
      Vážně? Tak to je jenom a jenom dobře!! :)

      Vymazat
  4. všimla jsem si toho v knihkupectví a zaujala mě obálka. Koukám, vypadá to i na dobrou četbu, poohlédnu se:)

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist