Review: Tessia - Zrození čarodějky

listopadu 11, 2012


Název: Tessia - Zrození čarodějky
Počet stran: 480
Autor: Trudi Canavan
Vydavatel: Zoner Press
Orig. název: The Magician's Apprentice

Další román z pera bestsellerové spisovatelky Trudi Canavan, tentokrát o vzniku Společenství čarodějů a o dějinách sachakanské války, jež se odehrála stovky let před událostmi Trilogie o černém mágovi.
Tessia se touží stát léčitelkou a zachraňovat lidské životy, stejně jako to dělá její otec, vesnický léčitel v Mandrynu na jednom z okrajových panství Kyralie. Její velký sen se však rozplývá v jediném okamžiku. Při ošetřování pacienta v domě lorda Dakona, místního čaroděje, se jí pánův host, sachakanský mág Takado, pokusí násilně zmocnit. Tessia se brání a instinktivně při tom použije magii – ukazuje se, že je předurčená…
Stává se Dakonovou učednicí a stěhuje se do jeho přepychového domu, nosí překrásné šaty a k dispozici má početné služebnictvo. Nové poslání však s sebou nese také dlouhé hodiny studia a tvrdé sebekázně. Přináší jí velký díl zodpovědnosti, a jak se později ukáže, také bolesti. Takado se totiž hodlá za ponížení, které mu uštědřila, mstít. Události nezadržitelně směřují k válce mezi dvěma zeměmi – k magické válce, jež navždy změní životy všech zúčastněných.
Dobrodružný a poutavý příběh o sachakanské válce je plný nečekaných zvratů a událostí, o nichž kyralijské kroniky dosud mlčely nebo lhaly: Co se stalo se Zásobním kamenem, zdrojem nepředstavitelné ničivé síly, a kdo má na svědomí vznik pustin na sachakansko-kyralijské hranici? Jak ve skutečnosti vzniklo Společenství čarodějů? Především se však ukazuje, že nejtěžší nemusí být porazit nepřítele, ale vyhrát nad sebou samým.
Za román The Magician’s Apprentice (česky Tessia: Zrození čarodějky) získala Trudi Canavan v roce 2009 již podruhé cenu Aurealis a řadí se tak mezi nejúspěšnější autory fantasy literatury posledních deseti let. Její knihy se stávají bestsellery a oblíbili si je čtenáři takřka na celém světě – v Anglii, v Německu a Polsku stejně jako například v Indonésii. Mnoho fanoušků si získaly zejména její knihy o Sonee (Trilogie o černém mágovi, Trilogie Zrádkyň) a o Auraye (Věk pěti – trilogie).




Válka se Sachakou se odehrála sto let před událostmi ze série: Trilogie o černém mágovi. Nikdo ještě vůbec nevěděl, že jakási Sonea bude. V tehdejší době měli mnohem více práce než přemýšlet nad svými dětmi. Řešili něco nečekaného a nemilého. Válku s jejich sousedy: Sachakou. Zrada na čaroděje čeká i v jejich vlastních kruzích.

Kniha je něco jako kronika událostí, které se staly před  vznikem Společenství mágů tak, jak jej známe dnes. Představa, že by byla v těchto kruzích žena je odporná. Magie je určená pro muže a né pro ženy! Tessia, což je hlavní hrdinka, se pokusí tento převrácený systém hodnot napravit.

Ti, co již tuto sérii četli je kniha nejen pěkná ozdoba do knihovničky, ale také se v ni dozvíte věci, které vám… mohu říct vyrazí dech? Protože Trudi tímhle vyniká. Dokáže promyslet svůj svět a propracovat vše, na co jen pomyslíte.

Mě osobně chvíli trvalo, než jsem se na začátku s příběhem vžil. Začátek je takový hektický, protože se nás snaží Trudi seznámit s postavami, které v příběhu vystupují.

Jak již asi napovídá anotace, příběh bude řešit hlavní konflikt mezi zeměmi Sachakou a Kyralii, na kterou sousedé zaútočili opravdu nečekaně. Vše začne zničením jedné vesnice, poté dalších, rabování, získávání moci od prostých lidí a zabíjením. To vše bez příkaze císaře s jediným cílem: Obsadit Kyralii stejně, jak se to už Sachace jednou podařilo.

V tehdejší době bylo nejlepší zaměstnání být lékařem. Tím se chce Tessia stát. Jenže je zde oblíbený problém, že cech lékařů ženu mezi sebe nepřijmou. Nechtějí. Jenže se u Tessiy objeví magické schopnosti a musí se přestěhovat k místnímu čaroději, aby neohrozila vesnici tím, že při dlouhém držení magie pod zámkem se může stát, že prostě vybouchne. Jak to asi každý zná, tohle je jasný podnět k tomu, aby se začaly dít horší a horší věci… Setká se ale také s Jayanem, který je prvním učedníkem mága. Stejně, jako kdybyste reagovali vy na někoho, kdo přišel v okamžik, kdy jste měli dokončit studium magie, bude reagovat i on na Tessii. Všichni budou muset odcestovat a jejich vztah se bude začínat prohlubovat. Sranda ovšem je, že je čtenář často na vážkách, jestli náhodou právě teď po sobě neskočí a navzájem se nezabijí.

Nebojte se ale, že bude příběh čistě jenom o válce a Tesii. Můžete se těšit jak na lásku, tak i na dobrodružství a akci! Příběh má také více linií. Odehrávají se o Tesii a poté o dalších postavách. Ať už záporných, kladných, nebo zcela nových. Podíváme se do Sachaky, Kyralie a jejího hlavního města, zjistíme, jak na válku reagují jiní a život žen v Sachace, který (jestli mohu prozradit) je úplně bezcenný. Abych byl přesný, bude to příběh o Stasse. Ženy se zde totiž prodávají za peníze, majetek a hlavně moc. Když už jsou některé obdařené moci, využívají ji na to, aby zabily své manžele při společné noci. Jejich život je těžký a proto se snaží za každou cenu přežít. Když Stassa dorazí do Sachaky za svým otcem, otevře se pro ni nový svět. Bohužel ale v tom horším slova smyslu. Ona přišla z města Elyne, který se dá přirovnávat s Imardinem (hlavním městem Kyralie) A Sachaka? Země, kde nejsou žádná práva a pravidla jsou formalitou. Zjistí, že vše není tak pěkné, jak si vysnila.  

Stejně tak postavy. Ty jsou výborně propracované a každá má charakteristickou vlastnost, díky které na ni rozhodně jen tak lehce nezapomenete. Líbilo se mi, že příběh není tak jednoznačný a lehký, jak to u nějakých knih bývá a vždy se něco děje. Hlavně v epilogu, kde je všechno vysvětleno, jsem byl opravdu zaražen nad tím, jak dokáže Trudi šokovat i v poslední kapitole.

Nesmíme zapomenout na obrázky! Ty jsou nádherné a doplňují děj. Jenže jsou chronologicky špatně seřazeny, takže to trochu ničí celkový zážitek. Když čtete o něčem jiném – třeba právě kapitola z pohledu jiné osoby – a uvidíte obrázek Tessii, která se obrázku něco provádí, trochu to poplete a na některých kresbách jsem si i dokonce myslel, že ta osoba je úplně někdo jiný. Až po určité kapitole jsem se vrátil a kresbu prohlédl.

Nevím, co bych ještě dodal. Kniha byla úžasná a vůbec jsem nelitoval, že jsem si ji přečetl. Trudi opravdu JE autorem, kterého jsem si už po první knize oblíbil. Kniha je napínavá, dobrodružná a plná akce. Nic zde nechybí a obsahuje vše, co by měla správná fantasy kniha mít. Mohu vřele doporučit a věřím, že si Vás získá stejně, jako mě… :)


Obrázky jsou ze stránek DevianArt | Google | Trudi Canavan official page 
Anotace: Zoner Press

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Súhlasím. Odporúčam tiež :) Nestala sa síce srdcovkou, ale čo sa po jej trilógii o Čiernom mágovi môže takým stať? :) Oukeey.

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist