RC Review: Aliance

května 04, 2014


Název: Aliance
Počet stran: 360
Autor: Veronica Roth
Vydavatel: CooBoo
Série: Divergence #3
Orig. název: Allegiant

Tris a Tobias jsou opět spolu, ale společnost a systém, v kterém oba vyrůstali a kterému oba věřili, je v troskách. Systém frakcí je kompletně rozvrácený, rozhoří se souboj mezi jednotlivými vůdci toužícími po moci, ale všichni ve skutečnosti touží po jediném – po pomstě. A svět za plotem obklopujícím celé město se zdá ještě nemilosrdnější. Pokud však Tris chce ochránit své blízké, musí se vydat právě za hranice svého rodného Chicaga. A zde odhalí tajemství, které je ještě více šokující, než čekala.


 Ve svém životě musíme dělat nejedno rozhodnutí. Každá maličkost může ovlivnit náš život a v Chicagu v daleké budoucnosti to platí o to více. Lidé si žijí své životy a myslí, že to oni jsou pány svého života. Existuje snad Bůh, který jim pomáhá? Osud? Štěstí? Nebo něco naprosto jiného…? Více lidského?

Po odhalení pravdy, o kterou se zapříčinila Tris, se život v Chicagu změnil. Lidé konečně aspoň z části vidí pravdu, kterou jim vůdcové frakcí zatajovaly. Tobiasova matka, Evelyn, se snaží nastolit nový řád, ale stejně jako vždy, i nyní se najdou lidé, kteří chtějí zpět ten starý. Evelyn se nebojí pro nastolení míru použít jakékoli prostředky a právě díky její snaze o vytvoření nového řádu vznikne Aliance – skupina lidí, kteří prosazují, že svět, který existoval před tou vší válkou, byl správný. A protože se situace neustále vyhrocuje, se Aliance rozhodne vyslat skupinu průzkumníku, aby odhalili svět, který existuje za hranicemi Chicaga. Nikdo neví, co je může v novém světě očekávat. Když se ale skupina dostane z Chicaga, naskytne se jim jedinečná příležitost poznat to, co mnozí za svého života ani nespatřili. Za hranicemi vážně existuje nový svět – svět, ve kterém lidé nežijí podle frakcí, neřídí se tvrdě stanovenými pravidly a jejich způsob života se podobá tomu, co zde byl ještě před systémem frakcí. Ze začátku se vše jeví jako dokonalý život – skoro ráj – ale teprve v průběhu svého pobytu se Tris, Tobias a zbytek skupiny dovídá pravdu, kterou před nimi lidé tají. Dokážou hlavní hrdinové snést tíhu pravdy? Dokážou se rozhodnout a ovlivnit tak nejen svůj život, ale taktéž život všech přátel? Protože osud jim leží v rukou a jediné rozhodnutí dokáže změnit vše…

Myslela jsem, že slovo Divergentní vysvětlí všechno – kdo jsem i kým bych mohla být.
Asi jsem se spletla.

Dystopické Chicago je všem známo již od prvního dílu, který své nadšené čtenáře zanesl do města, ve kterém lidé žijí podle frakcí a myslí si, že právě to je vše, co mohou ve svém životě udělat – vybrat si frakci a žít podle jejich pravidel. Lidé si žijí svůj život a nestarají se o cokoli jiného. To teď už ale neplatí. Díky tomu všemu, co se událo, se tento život změnil a právě Aliance nám dává jedinou příležitost do takovéhoto světa pohlednout a zjistit, jak lidé po tomto zlomu žijí. Mnohé z knih neposkytují takovouto jedinečnou příležitost pohlédnout do nového světa, ve kterém se zbořil systém, který byl nastolen. Ovšem samotné Chicago a život v něm nebylo to jediné, co se změnilo. Změnou prošlo naprosto vše – nejen nové prostředí nacházející se za plotem, ve kterém se příběh odehrává, ale dokonce i samotné postavy. Jsou více rozhodnější, odhodlanější a připravenější udělat pro svou věc cokoli. Dokonce se i obětovat.

Jak jsme již u této série zvyklí, je i Aliance napsána velice čtivým a svižným stylem, který je pro celou trilogii typickým. Pro mnohé bude Aliance rozhodujícím dílem, neboť u této knihy se dá říci, že se buď bude líbit, nebo nikoli. V první polovině knihy se takřka nic zajímavého neudálo a proto to vypadalo, jako kdyby příběh ustrnul na jednom místě. Lze říci, že místo jakéhosi akčního příběhu, na kterým jsme byli zvyklí, se děj nese v duchu vzpomínek, pohledů do minulosti a rýsování charakterů postav, se kterými se kdy Tris, nebo Tobias, potkali. Co kniha ztratila na své atmosféře, zase nabrala na poselství, které skrývá. Veronica Roth popisuje vlastnosti a charaktery lidí, které jsou až moc skutečně a i když se příběh odehrává v daleké budoucnosti, jsou tyto vlastnosti dostatečně reálné na to, aby se daly aplikovat na dnešní dobu. Tehdejší lidé jsou schopni obětovat tisíce jenom kvůli tomu, aby dosáhli lepšího výsledku. Copak se to nějak liší od dnešní doby? Rozdíl je akorát v tom, že v této knize se poukazuje na lidství, které mnohým lidem chybí.  

Aliance uzavírá celou trilogii a teprve až teď, když jsem si přečetl celou sérii, mohu vše zhodnotit s určitým nadhledem. I když byla Aliance opravdu dobrou knihou, která se četla takřka sama, osobně prosazuji názor, že tomuto příběhu něco chybělo. Něco, co bylo už pro první knihu specifické a dělalo z ní Divergenci se vším všudy. Už od druhé knihy jde sledovat, jak se ten nenápadný divergentní nádech začal vytrácet a i když se místy v Alianci objevil, už to není ten příběh, se kterým jsem trilogii začínal. Je opravdu lehké se do knihy začíst – přeci jen, napsala ji Veronica Roth, ale začátek knihy se táhl a když už se něco stalo, seběhlo se to tak rychle, že mi to bylo až líto. Možná ale o to právě šlo. Upustit od vší té akce a nechat postavy, ať žijí svůj nový život a uzavřít tak své vlastní kapitoly, které během svého dobrodružného života zažili. Přesto si myslím, že to může mnohé zklamat, protože mohou očekávat stejný příběh, jako tomu bylo v předešlých dvou dílech.  

„Takže tvá malá skupinka přívrženců tě vyloučila ze svého středu?“ zeptám se.
„Ne,“ odseknu automaticky. „Možná,“ dodám vzápětí. „Ale nejsou to mí přívrženci.“
„Prosím tě, Hotovej Čtyřkův kult.“ Chtě nechtě se zasměju. „Závidíš? Toužíš po svým kultu psychopatů?“ V jednom obočí mi zacuká. „Kdybych byl psychopat, už dávno bych tě ve spánku zabil.“
„A přidal by sis další pár očí do sbírky.“ Také Peter se zasměje, a já si s úlekem uvědomím, že tady vtipkuji s někým, kdo Edwardovi vypíchl oko a pokusil se zabít mou přítelkyni – pokud jí tam pořád můžu říkat.


Čtyřka a Tris jsou hlavní postavy příběhu – což již všichni dávno víme. Čím nás ale autorka překvapila je fakt, že poslední díl trilogie je napsán z pohledu obou těchto postav, což prohlubuje nejen příběh, ale taktéž požitek z něj. Oběma těmto postavám je pouhých šestnáct, ale přesto se chovají dospěleji a více rozumněji, než tomu bylo v Rezistenci. Kdo by se taky divil, když přišli o tolik milých a prožili tolik zabíjení a krutosti. Přesto vnitřně nějak zastávám názoru, že měl příběh zůstat pouze z pohledu Tris. Je jasné, že mnozí ze čtenářů chtěli nahlédnout do myšlenek Čtyřky, ale během čtení mi to připadalo, jako kdyby se obě postavy chovaly stejně a dokonce i stejně smýšlely. Ovšem, zvrat nastal v okamžiku, kdy se postavy rozdělily a rozdělení kapitol na jednotlivé pohledy umožňuje sledovat příběh na dvou frontách. Během závěrečných kapitol se ale karta obrátila a rozdělení pohledů bylo vítané. Smutné, ale přesto vítané.  

Příběh Divergence přirostl mnohým k srdcím. Je poměrně těžké říci, že Aliance se řadí mezi poslední knihu celé trilogie, ve které jsme se setkali nejen s mnohými postavami, ale taktéž jsme s nimi prožili jejich příběh, jejich ztráty a jejich šťastné chvilky. Tato kniha přináší mnohé odpovědi na otázky, které nás svrběly na jazyku již od přečtení první kapitoly Divergence. Pro mnohé bude těžké tento příběh ukončit, protože svět, ve kterém se celá série odehrávala, byl více než zajímavý. Přesto nám teď nezbývá nic jiného, než na vše vzpomínat a jednou pro vždy tuto trilogii považovat za uzavřenou. 


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo
Knihu si můžete objednat na těchto stránkách

You Might Also Like

4 komentářů

  1. No, jsem zvědavá, kdy to dočtu :D :D víš, že se mi do toho moc nechce :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to já taky! :D Vím, ale tohle prostě musíš dočíst! 8) :)

      Vymazat
  2. alianci jsem si ted koupila a fakt se tesim az si na ni najdu chvilku :) pekna recenze

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že si na ni chvilku najdeš co nejrychleji! :))

      Vymazat

Statistika

TOPlist